Rezolutiile fara SMART sunt doar vise!

Bun, acum ca toata lumea stie ce o sa faca de Revelion si ca asta nu o sa mai fie o problema reala pentru urmatoarele 6 luni, hai sa ne intoarcem la lucrurile cu adevarat serioase: rezolutiile anului 2020. Gandindu-ma la cliseica lista de dorinte nerealizabile, de cum vrem noi sa fim mai buni, mai fericiti si de cat sa slabim in noul an, mi-am adus aminte de scena din filmul Captain Fantastic in care Kielyr, citind romanul lui Nabokov, Lolita, da verdictul asupra povestii: e o carte interesanta. Blasfemie! Este folosit un „cuvant ilegal”, un non-cuvant (vedeti filmul, o sa intelegeti). Si intr-adevar, daca stam putin si reflectam asupra a ce este si ce definim ca fiind interesant, ajungem sa descoperim ca hiper-utilizarea in cele mai variate contexte goleste cuvantul de sens. „Filmul X a fost interesant, discursul lui Y a fost interesant, decizia Z a fost interesanta” e o solutie facila atunci cand nu intelegem lucrurile pe care le consumam. Stau si ma intreb de ce imi vine scena asta in minte la final de an, atunci cand incheiem bilantul reusitelor din anul ce tocmai ce se sfarseste si reimpachetam esecurile intr-o hartie si mai lucioasa cu funda si mai mare si le transformam in rezolutii pentru urmatorul an. E o munca de reciclat vise.

Interesant nu inseamna nimic. „Fii specifica!”, ii spune tatal lui Kielyr. Problema rezolutiilor de Anul Nou si, in general, a viselor este ca, de multe ori, aceste sunt nerealizabile pentru ca nu sunt specifice si realiste. Asta este celebrul articol de sfarsit de an cu celebrele rezolutii pe care le gasim in revistele de lifestyle. Dar o idee mai specifice si, evident, mai apropiate de educatie. Acele rezolutii pe care le planuim mai mult decat le visam. Pentru ca dintre a invata mai mult in 2020 si a citi 3 carti pe luna nu stiu de care dintre planuri ma pot tine mai mult. Dar am o banuiala ca stiu care e ala in care doar ma imbat cu apa rece si cel in care o sa citesc 3 carti pe luna.

Don’t dream big! Nu stiu cine a venit cu sloganul asta hollywoodian, dar rationamentul din spate nu e tocmai cel mai sanatos. Prima rezolutie este una ce tine mai degraba de o schimbare de mentalitate: sa visam mai putin si sa planuim mai mult. Adica, altfel spus, sa ne concentram mai putin pe destinatie si sa ne preocupe mai mult drumul. Planuieste ce, in cat timp, cum o sa arate. Si ca sa fiu specifica, impartasesc aici un plan personal: sa nu folosesc mai mult de 3 cuvinte in engleza in articolele pe care le scriu. Dar incepem din 2020, right?

Invata ceva perfect inutil. Imi facusem o lista acum ceva timp cu foarte multe lucruri pe care nu le stiu, ca sa am ce cauta pe Google cand am timpi morti. O fac pentru a-mi hrani curiozitatea, pentru a nu ma blaza si pentru a-mi impresiona prietenii la petrecerile la care ma duc (am ras! PetrecereA! – asta voiam sa scriu). Cand a fost produs primul film horror, cum se gateste sosul Bechamel sau care este tara care a castigat de cele mai multe ori Eurovisionul? Vei uita jumatate din lucrurile pe care le citesti? Cu siguranta! Dar promit ca experienta si placerea acelui intim moment A-ha! merita pe deplin. Evident, daca vrei sa inveti si ceva util, ai de unde alege.

Invata o limba noua. Sunt atat de multe aplicatii de invatat limbi straine,incat nu ai vreo scuza ca nu stii sa spui in franceza „nu mananc peste” data viitoare cand esti intr-un bistro din Franta si in meniul zilei este macrou (intentionam o gluma cu Macron la care am renuntat). Din cartile de didactica aflam ca putem invata cam 8 cuvinte noi pe zi. Sa nu ti se para putin. Este rezonabil si in plus, este un obiectiv destept (cu numere).

Citeste ceva, orice. Planifica un obiectiv cu care te simti confortabil: o pagina pe zi, o revista pe saptamana, o carte pe luna. Orice functioneaza pentru tine. Citeste ce iti place. Si o recomandare care functioneaza pentru mine, apropo de rezolutia anterioara: citeste un articol pe zi in limba pe care vrei sa o inveti.

Trezeste-te devreme. Iti place sa apesi snooze ori de cate ori ai ocazia pentru ca, nu-i asa, cel mai bun somn e in intervalul ala scurt dintre doua alarme tarzii? Daca vrei sa devii o persoana matinala, pacaleste-te si programeaza-ti alarma cu un minut mai devreme in fiecare zi pana cand ajungi la timpul care iti convine. Si tranzitia se face usor. Daca matinal nu e cuvantul care vrei sa te descrie, treci la urmatorul obiectiv.

Fa curatenie in inbox. Daca ai 2.000 de mail-uri necitite, intoarce-te la obiectivul anterior si trezeste-te!. Ai nevoie de putina ordine si disciplina. Dupa ce te-ai trezit la 7, fara snooze, intreaba-te daca ai nevoie de mail-ul cu mega reduceri de sarbatori folosind doar mega cardul de fidelitate pe care nu il folosesti niciodata pentru ca nu stii cum sa iti iei cumparaturile de pe banda mai repede fara sa te scotocesti prin buzunare. Nu poti vedea acest mail? Apasa aici. Dezaboneaza-te. Sterge mail-ul.

Asculta muzica. La petrecerea (!) de care va povesteam mai sus, pe langa antreurile cu ciuperci, ce nu sufar este persoana aia care iti pune o melodie misto tare care sigur o sa iti placa. Spoiler alert: nu imi place. Mi se pare ca e bine sa fii versatil in gusturile muzicale, sa intelegi ca trebuie sa antrenezi o oarecare flexibilitate in ceea ce priveste genurile, sa vezi dincolo de trupa aia obscura pe care o pui pe repeat pe Spotify si sa ai intelepciunea de a intelege ca poate nu asculti cea mai buna muzica. Asculta o melodie sau o trupa nou in fiecare zi. Ah, si nu fi tipul ala care pune melodia aia misto, care sigur o sa ne placa tuturor, la petrecerea la care merg.

Astea sunt rezolutiile pe care sigur le-ai mai vazut si in alta parte, nimic nou, dar peste care tot o sa te uiti pentru ca, in mod ciudat, au ceva terapeutic. Pana la urma, nu din aceleasi motive citim si horoscopul saptamanal? Anul pentru noi se incheie avand in grija visele multor elevi si studenti si, odata cu acestea, responsabilitatea de a le transforma in planuri pentru ca, in cele din urma, visele sa devina realitate. Cu asta ne ocupam. Si cred ca vorbesc in numele echipei Yourway Advisors cand spun ca avem niste planuri si mai faine pentru 2020, un an in care ne vrem inspirati, proactivi si la fel de veseli ca pana acum. Asa cum iti dorim si tie!

Solicita o programare

Programeaza-te