Creativitate intr-o piatra!

Intre cele sapte drumuri zilnice la espressorul de cafea (si nu glumesc!), sedintele de lucru super productive pe care le astept de fiecare data si tasta F5 pe toate paginile cu meme-uri decente a trebuit sa fac una dintre acele alegeri importante de la locul de munca: sa scriu un articol despre cum sa oprim incalzirea globala sau 7 metode prin care sa eviti sedintele? Alegere a fost usoara: cum Greta cred ca se descurca de minune si fara mine si nu stiu cum sa ma limitez la doar 7 metode, am ales azi sa scriu despre creativitate.

Cand spui creativitate te duci direct cu gandul la tot ce tine de arta – pictura, arhitectura, muzica, sculptura (daca tot vorbim de pietre) etc. Ceea ce e si normal; de mici am fost invatati ca asta inseamna sa fii creativ, sa creezi lucruri placute ochiului sau urechii. Dar, in acelasi timp, parca auzi de undeva de pe fundal placa aia invechita cu o sa mori de foame. Partea buna este ca lucrurile s-au schimbat si daca intelegi putin ca a fi creativ este o calitate mult mai versatila de atat ne gandim: putem vorbi de creativitate numai in aceste domenii?

Sa fim seriosi. Daca am deschis vreodata televizorul sau am iesit la o plimbare prin oras, am vazut cel putin o reclama sau un poster si ne vine natural astazi ca dupa “I’m lovin’ it..” sa continuam cu “para-pa-pa-paaaam”. Asta inseamna ca un creativ acum isi primeste leafa. Exemplele pot continua, pot fi pozitive sau negative, dar tot creative raman. Indiferent daca te atinge acea reclama sau nu, in spatele ei exista o persoana creativa. Si daca voi chiar iesiti din casa (AMR 4 luni pana la bac), de fiecare data ai ocazia sa vezi ceva creativ. Da, hainele. Fashion design-ul este unul dintre cele mai creative domenii si poti observa creativitatea (sau lipsa) oriunde mergi. Si daca porti papucii aia hidosi cu puf inseamna ca un creativ acum isi primeste leafa.

Unde mai gasim asa zisul creativ? Ce ziceti de presa? Sau de verisoara sa cu mai multi bani, PR-ul? Produci ciment sau pur si simplu ajuti oamenii sa treaca peste frici? Oamenii creativi din PR te pot ajuta sa dai o forma aparte mesajului tau astfel incat sa para ca fara cimentul tau nu ar exista blocuri si fara ajutorul tau, tuturor ne-ar fi frica sa mergem pe strada. Si daca vrei sa platesti 30000 de euro pentru modelul ala de masina care arata un pic mai bine, ei bine, te-ai prins: un creativ acum isi primeste leafa.

Daca cele de mai sus sunt usor de asociat cu creativitatea, ce zici ce alte domenii in care creativitatea poate avea un rol cheie? Sa zicem ca poate un medic pediatru se poate folosi de creativitate cand incearca sa consulte un copil, sau poate in cercetarea medicala ai nevoie de o idee noua, creativa si out of the box. Si stiu ca ai vrea ca stomatologul sa isi inceapa consultatia cu o gluma buna ca sa mai anestezieze din frica.

Si daca ti se pare ca in 1+1=2 nu exista creativitate, ei bine, chiar si in domeniul financiar e loc de putina creativitate si chiar simt al umorului. Bancul vorbeste de la sine:

Ion se întîlneşte cu un matematician, un economist şi un contabil şi-i întreabă:
– Cât fac unu si cu unu?
Matematicianul îi răspunde:
– Exact doi.
Economistul răspunde:
– Probabil doi.
Contabilul se uită în dreapta şi în stânga, apoi îi spune în şoaptă:
– Cât vrei să facă ?

Pe cat de amuzant e bancul, nu e departe de adevar. Cateodata, alegi ce cifre sa prezinti si nu pe toate. Poti spune ca profitul pe anul trecut a fost de 1% din venituri sau, mai bine, poti demonstra ca anul trecut cifra de afaceri a fost de 10 ori mai mare decat acum doi ani.

Acum, sa fim sinceri, in orice domeniu de activitate care exista pe aceasta planeta, daca vrei, poti sa fii creativ. Atunci cand iti alegi un domeniu care iti place si ti se potriveste, creativitatea va veni de la sine. De ce? Pentru ca vei face totul din placere si cu zambetul pe buze.

“Choose a job you love and you will never work a day in your life!”. Si evident, cred ca tot Confucius spunea ca daca inca nu stii in ce industrie creativa vrei sa profesezi la un moment dat, poti sa apelezi cu incredere la consultantii educationali Yourway Advisors.

Solicita o programare

Programeaza-te