Ce nu m-au invatat training-urile

Imi place in general haosul, agitatia, imi place sa vad foarte multi oameni si ador grupurile de lucru mari. Imi plac trainingurile cu multi participanti de la care, la final, sigur invat si eu ceva, asta e secretul trainerului in general. Acum cateva weekend-uri am avut un training despre comunicare care a fost de-a dreptul genial, dar diferit. Era un training cu studenti, deci oameni faini, tineri plini de energie si dornici sa isi petreaca o zi din weekend ca sa iasa putin din zona de confort. Trainingul a mers, zic eu, normal, doar ca l-a diferentiat foarte mult un exercitiu care mi-a adus aminte de ce am inceput sa fac asta si de ce imi place asa de tare. Povesteam ceva, era o metafora, toata lumea era atenta si parca toti isi conturau propria imagine a povestirii in cap. Am vorbit despre importanta starilor si controlul lor in functie de situatii, apoi am facut un exercitiu cu schimbare de stari. Dupa ce s-a terminat, tot grupul a reusit sa imi demonteze dorinta mea de agitatie. Gandeste-te ca era un grup cam de 15 oameni de la care asteptam zgomot si intrebari si tot felul de actiuni care sa ma provoace sa ii tin in mana, dar, dupa ce s-a terminat exercitiul, au fost 5 minute de liniste, o liniste extrem de apasatoare, o liniste frumoasa, in care fiecare isi lua informatiile de care avea nevoie din bucatica de training care abia trecuse. Nu a fost haos, a fost intelegere si invatare la cel mai frumos nivel. De asta cred ca sunt relevante trainingurile acum, ca iti permit sa iei exact ce iti trebuie si sa aplici acolo unde simti ca ai mai mare nevoie.

Ti se intampla sa ajungi la liceu fix inainte sa se sune? Sau poate sa fi invatat bine lectia, dar cand te asculta profu’ sa iti dai seama ca iti alearga gandurile si parca ai uitat tot. Mai ai inca emotii inainte sa dai teste sau pur si simplu vrei sa zici un banc bun si feedback-ul nu e ala pe care il astepti? Stai chill, e normal si, intr-un fel sau altul, toti am trecut pe acolo. Nu s-a nascut nimeni invatat sau cool, de asta e bine exersam din timp unele skill-uri, ca mai tarziu sa ne bucuram de rezultatele pe care ele ni le pot aduce.

Poate inca nu asociezi aceste mici actiuni cu soft skills, dar cum ar fi sa iti spun ca iti place un prof mai mult decat altul pentru ca el sta mai bine cu personal branding-ul. Sau ca lucrarea colegei din a doua banca e mai buna, doar pentru ca ea isi foloseste skill-urile de creative writing, ca sa nu mai zic ca unii reusesc sa isi foloseasca banii asa de bine doar pentru ca stiu cateva ghidusii dintr-un training de buget.

Aste facem noi intr-un training si asta vrem sa iti aratam si tie.

Chiar daca par lucruri foarte greu de controlat, realitatea e diferita. Scopul e sa te familiarizezi cu skill-urile soft si sa descoperi cat de tare e sa folosesti tehnici pe care sigur le ai, dar pe care nu le-ai slefuit inca.

Unele lucruri nu se pot invata din carti, de asta am facut un program de traininguri, unele mai haioase, altele mai serioase, in care sunt importante doua lucruri. Sa pleci dupa un training si sa iti dai seama cat de tare esti de fapt si sa te distrezi la maxim.

De ce credem ca sunt importante trainingurile?

Gandeste-te ca ai toate informatiile din lume despre un domeniu, sa zicem fizica cuantica. Nu crezi ca ar fi interesant sa le si poti transmite intr-un mod simplu si degajat?
Degeaba stii chestii faine si ai know-how de invidiat daca le tii doar pentru tine; asta face un training de soft skills, te invata cum sa fii ok cu tine si te ajuta sa poti arata asta si mai departe.

Lucrand mult cu tinerii, dar si cu universitati si companii din Europa si nu numai, am observant acum cativa ani un trend care a devenit din ce in ce mai serios in randul lor. Daca acum cinci ani o universitate se multumea cu rezultatele tale scolare sau ca ai fost la diverse concursuri, recent a inceput sa mai apara o intrebare pe buzele ofiterilor de admitere care poate sa puna serios in dificultate un candidat. „Super! Si mai ce?”. Adica de ceva vreme nu mai este de ajuns sa fii bun la cateva materii, ci au inceput sa se uite si la people skills, parallel thinking, creativity, leadership, iar lista se poate intinde. Asta ne-a atras atentia  destul de mult si am spus ca e bine pentru un elev sa inceapa sa se pregateasca si in “zona” asta pe care de multe ori o neglijeaza.

Fie ca vrei sa faci cea mai buna impresie la facultate, la un viitor job, fie doar in cercurile de prieteni in care te invarti, sa fii constient sau constienta de atuurile pe care le ai si sa le poti folosi atunci cand ai mai mare nevoie credem ca e cea mai cool decizie pe care poti sa o iei acum.

Gandeste-te ca esti un mare cercetator si tocami ai reusit sa faci rost de un microscop electronic foarte scump, poti sa il folosesti pentru proiectele tale si pentru constructia viitorului tau, exact asa cum ti-l imaginezi sau poti sa arunci toate manualele de instructiuni de la el si sa il folosesti la spart nuci. Decizia e numai a ta, doar ca e important sa nu te superi ca daca spargi nuci cu el nu o sa reusesti sa descoperi nimic. 😉

Stai pe aproape! Iti pregatim si tie o bucatica de haos. Sau liniste. Tu alegi!

 

Solicita o programare

Programeaza-te