Cum imi aleg destinatia de studiu?

Aproape ca nimic altceva nu concureaza cu energia si pasiunea cu care imi caut urmatoarea destinatie de vacanta. Adevarul este ca, dupa un sezon plin de training-uri, consultatii si alte planificari, simt ca vacanta mea incepe cumva odata cu primul scroll prin toate plajele frumoase cu apa aceea instagramabila, prin optiunile de cazare cu cele mai bune review-uri si bistro-urile alea mici, ascunse de centrul turistic, unde se mananca atat de bine. Cum nemtii au un cuvant pentru orice, sa ma anunte si pe mine cineva, daca stie, cum se numeste cand te bucura mai mult planificarea vacantei, nu vacanta in sine, pentru ca eu, in mod cert, imi incep vacanta inainte de a pleca de acasa.

Si vorba aia, stau doar 10 zile. Imi imaginez doar ca in momentul in care te gandesti sa pleci la studii in alt oras sau, mai mult, in alta tara, sesiunea de scroll pe Google devine interminabila: „Unde stau?”, „Cat platesc?”, „Ce oportunitati am?” si lista de intrebari poate continua. Din acest motiv, consultantii educationali Yourway Advisors vor sa iti vina in ajutor cu o serie de criterii pe care sa le iei in considerare atunci cand iti alegi destinatia de studiu:

2+2=4. Este o ambitie frumoasa sa vrei sa studiezi in Marea Britanie, dar poate ca nu este cea mai stralucita optiune daca iei in considerare programele de management hotelier. Daca mai poti face rabat de la viata sociala efervescenta a unei metropole sau de la vremea frumoasa din destinatiile mediteraneene, cand vine vorba de calitatea sistemului de invatamant, criteriul academic nu este negociabil. De fapt, este criteriul care ar trebui sa ghideze alegerea si sa conduca in lista celorlalte lucruri pe care le astepti de la mutarea intr-o alta tara, de exemplu. Problema este mai complexa decat o fac sa para toate clasamentele internationale sau recomandarile prietenilor. Alegerea universitatii din punct de vedere academic presupune, in primul rand, o buna cunoastere a domeniului pe care vrei sa il studiezi, pentru ca mai intai ne punem sosetele si dupa ne incaltam, nu? Daca inca mai tatonezi terenul, YourDiscovery ar putea simplifica procesul.

La mare, la soare. Daca stii ca nu poti suporta sa nu vezi soarele mai mult de opt luni de zile pe an, atunci eu as sta departe de Londra. Poate ca pare un criteriu pueril la prima vedere, dar cu totii stim cat de neplacut este sa pleci in concediu, la mare, si sa ploua toata vacanta. Inlocuieste vacanta de 10 zile cu cativa ani si s-ar putea sa nu iti vina sa iesi din casa in toata perioada studentiei nici pana la magazinul din colt. Multe studii arata ca ceea ce ne afecteaza cel mai mult la schimbarea mediului este, poate ca fara sa ne dam seama, vremea. Ca ai mereu umbrela dupa tine sau palaria de soare, tot in ceea ce priveste mediul ar mai trebui sa pui in balanta avantajele orasului mic in comparatie cu orasele mari sau daca exista vreo gradina botanica prin preajma daca tot te duci sa studiez biologie pentru ca da, mediul se imbina si cu academicul, caci nu mergi in Elvetia in urmatorii ani doar pentru ca iti place ciocolata.

Dincolo era mai ieftin. Daca esti bautor de cafea, s-ar putea sa gasesti cea mai buna combinatie calitate-pret in Italia si sa te lasi de obiceiul asta daca ajungi sa locuiesti in Danemarca. In mod evident, decizia plecarii la studii nu sta in costul cafelei, dar la final de zi toate aceste cheltuieli se aduna. Costurile difera de la o tara la alta, de la un oras la altul si atunci planul financiar trebuie elaborat in functie de locul in care vei ajunge, dar si in functie de stilul tau de viata: gatesti singur sau mananci la restaurant, mergi cu taxiul sau cu bicicleta, un lucru e cert: legea lui Murphy spune ca atunci cand vei gati pentru prima oara orez, se va lipi de cratita, inevitabil. Si din cauza asta primele luni sunt mai costistitoare, dar efortul financiar se mai relaxeaza pe parcurs, mai ales atunci cand poate sa apara si oportunitatea unui job.

CV or not CV? Ca tot vorbeam mai devreme de job, chiar daca scopul principal al plecarii este studiul, in cele din urma trebuie sa iei in considerare si oportunitatile de dezvoltare a carierei din timpul facultatii sau de dupa absolvire. E regula: nu recomandam sa-ti stea gandul la job in primul semestru pentru ca sesiunea o sa te izbeasca mai tare decat matematica M1 la bac, dar e o idee buna sa iti alegi locul unde vei studia in functie de industriile prezente in zona. Si aici nu vorbim neaparat de job-urile studentesti din cafenele si biblioteci (isi au si acestea rostul lor), ci mai degraba de felul in care domeniul pe care il studiezi poate fi intampinat de oportunitatea unei experiente profesionale din partea business-urilor locale. Adica intelegem ca n-ar fi rau sa studiem inginerie navala intr-un oras cu deschidere la mare, nu?

Luarea unei astfel de decizii nu este atat de usoara si nu este nici pe departe la doua click-uri distanta. Daca puterea ta de decizie, consiliul de familie sau cunostintele alea care au plecat deja la studii nu reusesc sa mai clarifice din necunoscute, te asteptam la evenimentul YourConfirmation. 5 O’clock Tea. Consultantii educationali Yourway Advisors sunt pregatiti sa raspunda punctual intrebarilor tale, dincolo de criteriile generale pe care le-am propus deja mai sus. Chiar daca ti-ai transmis deja aplicatiile si ai nevoie de confirmarea unui specialist, nu-i bai, avem ceai pentru toata lumea. 🙂

Poti participa la eveniment completand formularul de aici, iar pentru mai multe detalii stai cu ochii pe pagina noastra de Facebook.

Solicita o programare

Programeaza-te