Cum îmi aleg domeniul de studiu?

Ce imi place cel mai mult la un om in ultima vreme nu este capacitatea de a comunica eficient, nici macar abilitatile de a-si tolera colegii de munca sau felul in care isi aplica eyeliner-ul dintr-o singura miscare, ci modalitatea in care isi gandeste deciziile. De ce? Pentru ca mi se pare o dovada de maturitate sa fii responsabil pentru deciziile care iti pot aduce succesul sau esecul deopotriva.

Raspunde repede, fara sa te gandesti prea mult: iarna sau vara? Carti sau filme? Romana sau matematica? Ketchup sau maioneza? Daca deciziile ar fi la fel de usoare ca alegerea sosului pentru cartofi prajiti, viata noastra ar fi mai putin complicata si noi mai fericiti. Pentru ca am ales maioneza, nu? Lucrurile nu sunt atat de simple pentru ca sunt atatea sosuri in supermarket-uri (doar faina s-a epuizat) si gusturile noastre atat de schimbatoare. Dar astea sunt deciziile mici si aparent inofensive. Ce se intampla cu deciziile care ne fac mari?

Alegerea domeniului de studiu pentru cei mai multi adolescenti pare, in ultima vreme, mai mult o cursa infernala de a multumi parinti si profesori, decat o explorare libera a posibilitatilor de dezvoltare. Presiune vine din multe parti, prea devreme: ce profil alegi la liceu? Ce materii iti alegi la bac? Ce vrei sa studiezi la facultate? Din ce o sa iti castigi banii dupa? Si la toate astea trebuie sa dam raspunsul corect, adica ala cu cele mai putin pagube si regrete. Si este cat se poate de greu, atata timp cat in scoala invatam prea multe despre caracterizarea personajelor si prea putine despre formarea caracterelor. Si cand crezi ca ai scapat de alegerea intre jurnalism si inginerie, cautarea devine si mai specifica: mecanica sau electrica? Pentru ca o astfel de decizie se ia informat, am pregatit o lista de directii care pentru liceenii cu care colaboram a functionat si care speram sa te ajute si pe tine sa alegi destept:

Fa o lista cu tot ce NU iti place! Daca nu iti place sa lucrezi cu numere toata ziua, este foarte bine. Daca nu iti place sa scrii eseuri creative, din nou, e excelent. Daca nu vrei sa stai toata ziua cu ochii in laptop, iar, e bine de stiut. Toate acestea nu sunt probleme, decat in masura in care nu esti constient de ele. Primul pas esential in a afla ce iti place este sa stii ce nu iti place. Asta pentru a nu fi obligat sa mananci in fiecare zi cartofi cu ketchup, desi tie iti place maioneza.

Acelasi lucru, dar cu ce iti place. Evident, trebuie sa stii ce iti place pentru ca ulterior viata ta profesionala sa nu se transforme in urmatoarea rutina: la ora 8 sa astepti ora 17 ca sa pleci de la birou, in fiecare luni sa astepti weekend-ul si in fiecare weekend sa urasti ca luni te intorci la munca. Sa alegi ce iti place nu te face neaparat un workaholic, dar te ajuta sa cresti sanatos intr-un mediu placut. Daca simti ca te afli la extreme, respectiv, iti plac prea multe sau nu iti place nimic, iti recomandam sa treci printr-un test de orientare profesionala ca punct de plecare.

Teorie sau practica? Iti place sa te plimbi cu bicicleta sau iti place sa stii cum functioneaza o bicicleta? Sau ambele? In mod cert, cele doua perspective nu se exclud, dar e bine sa stii ce te atrage mai mult. In felul acesta si alegerea domeniului se poate face in functie de ce si cum iti place sa inveti pentru ca exista domenii de studiu prin excelenta practice (ex. Hotel Management) sau mai degraba teoretice (ex. Filosofia).

Sunt bun? Oricat de mult ti-ar placea sa devii designer vestimentar, daca desenele tale arata mai mult a „soare cu ochi si gura in coltul paginii” si mai putin a Albrecht Dürer, drumul spre ceea ce iti place nu va fi imposibil, dar cu siguranta un pic mai greu. Concurenta e mare si ce mai importanta este aceea cu tine insuti. Dar daca stii unde vrei sa ajungi, asigura-te ca te apuci de pe acum la meditatiile alea la desen.

Si dupa facultate ce urmeaza? Alegerea domeniului de studiu presupune o decizie care te va urmari si dupa facultate, chiar daca statisticile arata ca un adult isi poate schimba, in medie, parcursul carieral de 5-7 ori in intreaga viata profesionala. Asta inseamna ca alegerea domeniului de studiu trebuie sa vina si cu o cercetare amanuntita a posibilitatilor de dezvoltare carierala: ce job-uri se gasesc? Cat pot avansa? Cat pot sa castig? Si cum internetul e mare, iti recomandam Yourway Discovery ca sa descoperim raspunsurile astea impreuna.

Inainte de a decide unde sa studiezi, in ce tara sau la ce universitate, pasul firesc este sa cunosti ce vrei sa faci. Asta pe de-o parte. Pe de alta parte, mai mult decat omul care stie sa ia decizii, imi place omul care se informeaza sau cere un sfat atunci cand are nevoie. Daca lista de optiuni e prea lunga, timpul prea scurt sau vrei doar sa verifici ca ai ales bine, consultantii Yourway Advisors sunt aici sa te ajute. Trebuie doar sa ne bagi in seama pe site, Facebook sau Instagram. 🙂

Solicita o programare

Programeaza-te